Tarihi daha doğru öğrenmek ve anlamak o kadar değerli ki! Ve kesinlikle yeni yollarla daha fazla aydınlanıyoruz. Bir diş ya da küçücük bir kalıntı bize o günlere dair çok değerli bilgiler verebilir. Ve yeni araştırmalar sayesinde çok uzak olduğunu düşündüğümüz tarihlerle aramızdaki göreceli fark giderek kapanıyor. İşte bu açığı biraz daha kapatan Mart 2023’ün en değerli 10 arkeoloji haberi!
Kaynak: Arkeofili
1. Maymunlar Hominidlerinkine benzer aletler yapabilir.
Araştırmacılar, Tayland’ın milli parklarında yaşayan maymunların fındık kırarken taş parçaları yaptığını keşfetti. Bulgu, hominin alet kullanımının en eski kanıtı olduğu iddia edilen materyallerden bazılarının atalarımızdan ziyade maymunlardan gelmiş olabileceğini düşündürmektedir.
2. Avrupa Buz Devri’nden bilinmeyen bir soy keşfedildi: Fournols
Araştırmacılar, yaklaşık 33 ila 26.000 yıl önce Avrupa’da yaygın olan Gravettian kültürünün, benzer silahlar kullanmasına ve örneğin sanat eserleri üretmesine rağmen, genetik olarak farklı iki kümeden oluştuğunu keşfettiler. Bu genetik kümeyle bağlantılı bilinen en eski yer olan Fransa’nın bir bölgesinden sonra Fournol olarak adlandırılan, daha önce bilinmeyen bir Gravettian soyu, bugünkü Fransa ve İspanya’da yaşıyordu.
3. Büyük Giza Piramidi’ndeki gizli koridor ilk kez görüntülendi.
Piramidin içinde bir endoskopla çekilen videoya göre, 9 metre uzunluğunda ve 2,1 metre genişliğindeki koridorun, piramidin ağırlığını girişin veya henüz keşfedilmemiş başka bir odanın etrafında yeniden dağıtmak için oluşturulmuş olabileceğini tahmin ediyor.
4. Irak’ta 4.500 yıllık bir Sümer Tapınağı bulundu.
British Museum’dan alınan bir rapora göre, Irak’taki arkeologlar Mezopotamya’daki bahar fırtınalarının yaratıcısı Ningirsu’ya adanmış 4500 yıllık bir Sümer tapınağının kalıntılarını gün ışığına çıkardılar. Kazılar devam ediyor.
5. Julius Caesar haklıydı! Sezar’ın bahsettiği “dikenli ağaç”ı keşfetti.
Julius Caesar, askeri kampların çitlerini örtmek için küçük, sertleştirilmiş ahşap kazıklar hakkında yazdı, ancak bugünkü dikenli telin eski bir Roma versiyonu olan bu askeri teknoloji şimdiye kadar keşfedilmedi. Şimdi, ilk kez, Goethe Üniversitesi’nden araştırmacılar bozulmamış bir örnek keşfettiler.
6. Dünyanın ilk atlıları Karadeniz yakınlarında bulundu.
Araştırmacıların bulduğu ve 4500 ile 5000 yıl arasına tarihlendirdiği kurganlar, Yamnaya kültürüne ait. Yamnaya, daha yeşil otlaklar aramak için Pontus-Hazar bozkırlarından günümüz Romanya ve Bulgaristan’ından Macaristan ve Sırbistan’a göç ediyor.
7. Arabistan’da gizemli 7.000 yıllık yapılarda insan kalıntıları bulundu.
Arkeologlar, tarih öncesi bir ritüel alanı olan 7.000 yıllık bir çöl anıtının içinde yüzlerce hayvan kemiği ve 30’lu yaşlarında bir adamın kalıntılarını keşfettiler.
8. İskandinav Haham Odin’in ilk somut kanıtı bulundu.
Bilim adamları, batı Danimarka’da ortaya çıkarılan ve 5. yüzyıla tarihlenen altın bir disk parçası üzerinde İskandinav tanrısı Odin’e atıfta bulunan bilinen en eski yazıtı belirlediler.
9. Leonardo da Vinci’nin annesi köleleştirilmiş bir Çerkez’di!
Bir tarihçi tarafından bulunan belgeler, da Vinci’nin annesi Caterina’nın Venedik’e gönderilmeden önce Karadeniz’deki Çerkes bölgesinden kaçırıldığını öne sürüyor. Eğer bu doğruysa, da Vinci yarı İtalyan yarı Çerkezdir!
10. Burdur Sagalassos’ta dirilmesinden korkulan bir kişinin mezarı bulundu.
Burdur’da bulunan Sagalassos antik kentinde MS 100-150 yıllarına tarihlenen olağanüstü mezarda cesedin yakıldığı ateşin kenarlarına 41 bükülmüş çivi atılmış, halen için için yanan ateşin üzerine 24 tuğla özenle yerleştirilmiş ve üzerine bir kat kireç sıvası yerleştirildi.
uzunderehaber.com.tr