Kan bağışı için gerekli şartlar yerine getirilmeli
Üsküdar Üniversitesi NP İSTANBUL Hastanesi Tıbbi Biyokimya Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İlknur Bozkurt, kan bağışında bulunmak için belirli şartların olduğunu ve kan bağışında bulunmak isteyen bireylerin bu şartlara uyması gerektiğini belirtti.
Bozkurt, üniversiteden yaptığı açıklamada, kan bağışında bulunmak isteyen bireylerin Kan Bağışçısı Bilgilendirilmiş Olur Formu, Kan Bağışçısı Kayıt Formu ve Kan Bağışçısı Bilgi Formu’nu doldurması gerektiğini belirtti.
Bozkurt, “Bu formlar ve donör mutlaka hekim tarafından kontrol edilmeli ve hekim onayı alındıktan sonra bağış kabul edilmelidir. Kan bağışı sadece Kızılay kan bağışı merkezlerinde yapılmaktadır. Hastane transfüzyon merkezlerinde kan bağışı ancak kan bağışı kabul edilmektedir. Kızılay kan merkezlerinin yetkilendirmesi sonucu özel durumlarda.Özellikle kan bağışçısı sorgulamalarında.Formun doğru ve eksiksiz doldurulması çok önemlidir.terimlerini kullanmıştır.
Bağışçılardan torba kan alınmadan önce küme tayini, kan sayımı, Anti HIV, HbsAg, Anti HCV ve sifiliz testleri için kan örneklerinin alındığını belirten Bozkurt, kan bağışının yaklaşık 10 dakika süren bir işlem olduğunu ve işlem sırasında, kan örnekleri alınır. yaklaşık 450 mililitre kan alındığını bildirdi.
Kan bağışçısı olma koşullarına değinen Bozkurt, bu koşulları şu şekilde sıraladı: “19 yaşında olmak, 65 yaşında olmamak (ilk kez kan bağışında bulunacaklarda 61 yaşında olmamak) , vücut ağırlığı 50 kilogramın üzerinde ve vücut ısısı 37,5 derecenin altında”. .
Bozkurt, torba kan almadan önce yapılan testlerde hemoglobin seviyesinin kadınlarda 12,5-16,5 g/dl, erkeklerde 13,5-18,0 g/dl olması gerektiğini kaydetti.
“Bütün cerrahi işlemlerden sonra 1 yıl donör olunamaz”
İlknur Bozkurt, kan bağışının kabul edilmeyeceğine ilişkin kurallarla ilgili olarak, “Kronik Hepatit B, Hepatit C hastalığı, Hepatit B taşıyıcısı, Anti HIV pozitifliği gibi bulaşıcı hastalıklar, Aspirin kullanımı (Aferez Trombosit konsantresi hazırlamak için alındığında kabul edilmez), antibiyotik kullananlar (en az 48 saat), aşı uygulamaları (4 hafta donör olamaz), akupunktur, botoks, dövme, takı amaçlı deri piercingi, saç ekimi veya estetik müdahaleler yapanlar 1 yıl süreyle kan bağışçısı olamazlar. dedi.
Belirli şartları taşıyan kişilerin bağışçı olamayacağını belirten Bozkurt, söz konusu şartları şöyle sıraladı:
“Kanser hastaları ve kemoterapi alanlar, kronik kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, geçirilmiş Miyokard enfarktüsü ve/veya stentleme, kronik karaciğer yetmezliği, damar içi ilaç (büyüme hormonu, pıhtılaşma faktörleri, insülin vb.) kullananlar, düşük yapmış kadınlar (9 Alkol tüketiminden sonra en az 12 saat, hamileler ve hamilelikten 9 ay sonra, hipotansiyon ve hipertansiyon (bağış sırasında), diş tedavisi (çekim, dolgu, kanal tedavisi gibi uygulamalarda en az 7 gün) bağış kabul edilmez. .
“Kan vermeden önce aç kalmayın”
Tıbbi Biyokimya Uzmanı Dr. İlknur Bozkurt, hipertansiyon hastalarında ilaç kullanımı varsa ve tansiyonun kabul edilebilir sınırlar içinde olması durumunda kan örneği alınabileceğini belirtti. Farklı ilaçlar varsa mutlaka formda belirtmeleri istenir. Ortalama bağış aralığı erkek donörler için 90 gün, kadın donörler için 120 gündür. Kan bağışı işlemi öncesinde hastanın aç olmaması, kendini kan verecek kadar zinde hissetmesi, yorgun ve uykulu olmaması gerekir. Bağıştan sonra bol sıvı tüketilmeli, En az 1 saat sigara içilmemeli, kan alınan kolla ağır yükler kaldırılmamalı, o gün ağır iş ve aktiviteler yapılmamalıdır. değerlendirmesini yaptı.